#31: "Torr Curry"-Bento



Idag så ska jag ut på en trevlig picknick, självklart så har jag förberett en bentolåda att ha med ut. Det fick bli en bento som till huvuddel består av något som kallas för "torr curry". När jag nämner curry så pratar jag inte specifikt om själva kryddan, utan mer om den allmäna beskrivning som används i hela västerländska kulturen för att beskriva en mängd olika rätter som innehåller currykryddan.
Det finns två typer av curryrätter - Torra och sås baserade, jag valde att göra en torr. :)



När jag tillagade den torra curryn så började jag med att fräsa hackad lök och morot i lite olivolja. Sedan så tillsatte jag nötfärs. När nötfärsen var genomstekt så hällde jag i currykrydda, ketchup, lite russin och vatten i stekpannan. Jag fortsatte att steka detta tills det att vätskan försvunnit, så att blandningen blir "torr". ;)
Sist så tillsatte jag salt och peppar efter behag.

Till den torra curryn så serverade jag chipsris, inget avancerat faktiskt, jag bara tillsatte lite krossade lättsaltade chips till kokt ris. Anledningen till att jag tillsatte chips i riset är för att chipsen ger en viss krispighet till riset, man kan även välja att tillsätta flingor eller flagad mandel istället för chips om man vill.
Chipsriset stoppade jag i bentolådan, sedan så gjorde jag en skåra i mitten där jag stoppade i den torra curryn. ^_^



Förutom den torra curryn så gjorde jag även två fyllda krustader. Jag följde receptet "Fyllda Shiitakesvampar" som jag skrivit om tidigare, men bytte helt enkelt ut svampen mot krustader. Krustader är som små korgar/skålar gjorda av smördeg och härstammar från Frankrike.
Kokt broccoli fick också hänga med i bentolådan. :)




Till efterrätt så gjorde jag en fruktsallad beståendes av små fina fruktbitar av jordgubb, apelsin, äpple, kiwi och banan.
Dessutom så tillsatte jag keso och naturell yoghurt till fruktsalladen som jag blandade ihop. Keson och yoghurten använde jag för att göra fruktsalladen mer krämig och god.  


Fyllda Shiitakesvampar

Shiitakesvamp är en kryddig svamp som används flitigt i det japanska köket. Här är de fyllda med en läcker fyllning beståendes av bland annat tonfisk.




Fyllda Shiitakesvampar




Ingredienser:

• 2 Shiitakesvampar
• 1 msk Konserverad Tonfisk
• 1 msk Majonäs
• 2 msk Mozzarellaost
• Lite Ketchup


Utförande:

1. Skölj och trimma svamparna, grilla dem 1-2 minuter i en förvärmd ugn.

2. Blanda tonfisk och majonäs, fyll shiitakehattarna med fyllningen.
Tillsätt ketchup och toppa med ost.

3. Grilla ytterligare 3-4 minuter i ugnen tills osten har smält.


 Lycka till!


#30: Retro Tjejerna


Med denna bentolåda, som är nummer 30, så ville jag skapa en känsla av 60-talet. Tjejerna som jag skapade, gav jag en frisyr och ett utseende som skulle kännas nostalgisk och lite retro.



Dessa retro tjejer skapade jag med hjälp av kokt jasminris som klibbar bra. Jag gjorde som sushirullar men med enbart ris och med nori (torkat sjögräs) runt. Sedan så dekorerade jag dessa med nori till hår, ögon och mun. En näsa av morot, små bitar skinka till kinder och långa ögonfransar som består av svarta sesamfrön.
Sugrör och hålslagare gjorde det möjligt att skapa bra kinder/näsor.
Självklart så kunde jag gjort dessa tjejer till blondiner eller brunetter genom att byta ut norin till ost eller rostbiff istället, men jag kände att det var enklast att använda mig utav nori till håret. Självklart så skulle dessa retro tjejer se glada ut. :)



Det här är något nytt som jag provade att tillaga, det är en typ av hemlagade potatisbullar.
Med hjälp av kokt potatis som jag mosade och som jag sedan blandade med stekt lök och stekt nötfärs samt curry, salt och peppar så formade jag denna röra till två potatisbullar. Sedan så doppade jag potatisbullarna i följande blandningar: mjöl ---> uppvispat ägg ---> ströbröd blandat med svarta sesamfrön.
Dessa potatisbullar lade jag på en plåt med bakplåtspapper och tillagade dem i ugnen på medelvärme tills de blivit gyllenbruna. De blev faktiskt rätt så lyckade tycker jag! :D



På bilden ovan så är det en rullad omelett, vilket jag gjort i tidigare bentolåda, som är uppträdd på en cocktailpinne. När jag stekte omeletten så strödde jag över små morotsbitar, skinkbitar och gröna ärtor vilka gjorde omeletten både godare och mer färggrann.

En körsbärstomat, sparris och lite sallad var något som jag tillsatte i efterhand när allt annat var på plats i bentolådan.

#29: Ted & Teddy



Ush vilket väder det är just nu! - bara regn och regn...
Vilken tur att jag kan underhålla mig genom att skapa bentolådor. 
Till den här benton så ville jag använda mig utav såkallade risformar, vad dessa risformar är för något kan du läsa om i detta tidigare inlägg.



Den översta delen av benton försökte jag göra så simpel som möjligt. Från vänster till höger så kommer först kokt broccoli tillsammans med ett salladsblad, efter det så är det kroketter som jag tillagat i ugnen - inte den vanliga sorten - utan jag hittade kroketter med vitlök och örter. Sist så lade jag i lite satsumasklyftor. När jag blev klar med denna delen av benton så insåg jag att den faktiskt liknar Irlands flagga i färgerna och ordningen på dessa färger, haha! :D



Andra delen av benton består av två teddybjörnar av ris, dessa gjorde med hjälp av en risform som var formad som dessa små björnar. Innan jag satte på dekorationen till björnarna så placerade jag dem i varsin muffinsform.
Ögonen och nosarna är av nori (torkat sjögräs), deras små flugor är gjorda med hjälp av tomatbitar och sist så strödde jag på furikake (risströssel) på ena björnens kropp och svarta sesamfrön på den andres kropp. Furikake och sesamfröna strödde jag på så att det skulle se ut som om björnarna hade kläder på sig. :)
Björnarna döpte jag till Ted och Teddy! :D

Mellan björnarna så finns en ostboll inlindad i lite platsfolie och även kimpira. Kimpira är en maträtt där man steker och låter vätska koka in. Kimpira kan bland annat bestå av olika rotfrukter, sjögräs, tofu och även kött. Soja och mirin används också flitigt till denna rätt.

Jag valde att göra en vegetarisk kimpira till min bentolåda, beståendes av morot och kålrot. Moroten och kålroten skar jag i smala stavar som jag sedan stekte tills de blivit lite mer transparanta, då tillsatte jag lite japansk soja som fick koka in i rotfrukterna. Sist så strödde jag över vita sesamfrön. Kimpiran lade jag sedan i en separat muffinsform mellan björnarna, tillsammans med ostbollen.



En närbild på Ted! Jag tror han känner sig som en kändis, iallafall lite grann. ;)


Såsbehållare

För att kunna servera sås i benton så är det bra om den kan vara skiljd från resten av maten, man vill kanske inte ha sås på efterrätten till exempel och då är det bra att använda sig utav såsbehållare för bentolådor. :)



För flytande såser som soja, vinäger eller dressing så bör du välja en såsbehållare med en smalare öppning. Denna typ av såsbehållare brukar ha en skruvbar kork och det brukar medfölja en sorts "pipett" eller tratt för att få in såsen i behållaren.




Den såsbehållare som jag har nu är den gröna som liknar en hund! :D


Behållare med en bred öppning är användbara för tjockare såser som exempelvis majonäs, ketchup eller senap. Dessa har som ett lock som ibland sitter fast i själva behållaren.
Om man till exempel ska äta nudlar, som skall ha en del sås över sig, så krävs det en större behållare som kan hålla tillräckligt med sås som skall hällas över nudlarna.




Dessa såsbehållare kommer i många olika former och färger. Vad passar bäst till bentolådan du gjort? Kanske en anka, Musse Pigg eller en kanin? ;)
Det är även bra att kolla om locket på behållaren kan tas bort och sättas fast på ett enkelt och säkert sätt.

Ananassallad

Med en frisk och härlig ananassallad som ett avslut till din bentolåda, så kommer den helt klart bli lyckad! :D




Ananassallad




Ingredienser:

• 1 Skiva Konserverad Ananas
• ¼ Äpple
• 30g Naturell Färskost
• 1 msk Naturell Yoghurt


Utförande:

1. Skär ananas i ca 1,5 cm bitar. Skär äpplet i klyftor, kärna och skiva tunt.

2. Blanda färskosten och yoghurten i en skål, tillsätt sedan ananasbitarna och äppelskivorna, blanda allt väl.


 Hoppas det smakar!


#28: Efter Regn Kommer Solsken



Vilket väder det var här igår: Sol, regn, sol, regn osv. Så igår när jag skulle skapa en ny bentolåda så fick den ta inspiration av det skumma vädret. Som ni kan se så har jag gjort som två piroger där ena ska likna ett paraply och den andra en sol. Sedan så kom jag på det givna namnet för bentolådan, nämligen samma som ordspråket, vilket är "efter regn kommer solsken".  :)



Paraplypirogen består av en halv hamburgare som bakats in i smördeg, sedan så gjorde jag själva skaftet av enbart smördeg. Solpirogen innehåller en sötare fyllning som består av vintersquash (Butternut var den sort jag hittade i affären och som jag använde mig utav) som jag mixade ihop med lite socker, grädde och kanel.

Denna röra bakade jag in och försökte forma detta som en sol. På både paraplypirogen och solpirogen så skar jag som mönster på. På dessa piroger så penslade jag dessa med lite uppvispat ägg och sedan så lät jag dessa få gräddas i ugnen, ca 10 minuter i en förvärmd ugn.



Till pirogerna så valde jag att servera små spett som består av små korvbitar som jag grillade lite i ugnen och sparris som jag lät marinera i salladsdressing en stund. I den gröna hundbehållaren så finns det lite ketchup som jag tyckte kunde vara lite trevligt att servera till spetten.
Djuren ser hur som helst nöjda ut i bentolådan.
Resten av hålrummen i benton fyllde jag ut med lite olika salladsblad såsom bland annat ruccola och spenatblad. ^_^

#27: Pizzaäggsbento



Igår så gjorde jag denna bento med hjälp av det senaste receptet jag skrev om, nämligen det recept om hur man gör såkallade pizzaägg. Receptet hittar du här.



Jag tyckte pizzaägget blev lyckat och mycket god var den också. :D 
Till pizzaägget så serverade jag en mini baguette (nej, inte jag som bakat den) som jag haft i ugnen. Dessutom så la jag i några sugar snap peas som är en typ av sockerärta till bentolådan och sen så virade jag även in en mini mozzarella i lite plastfolie som också fick vara med i bentolådan. ^_^
 

Matbägare

För att säkert skilja på livsmedel så är dessa små såkallade matbägare (food cups) ett måste. Beroende på vilken typ av matbägare man väljer till sin bento så kan det ge olika möjlighet till tillagningssätt och vilken typ av livsmedel man kan ha i. :D



Såhär kan vaxtäckta pappersbägare se ut



Vaxtäckta pappersbägare är mikrovågssäkra och passar bra för fuktiga sidrätter såsom inlagda grönsaker. Vanliga pappersbägare (vanliga muffinsformar etc.) kan vara bra om man vill avdela livsmedel som är mindre fuktiga.




Exempel på hårda plastbägare



Hårda plastbägare
är perfekta för sidrätter som innehåller mycket vätska och för exempelvis mjuka deserter. Dessa är inte formbara jämfört med de andra bägarna och de är ibland även rustade med lock.
Sen så finns även aluminiumbägare som kan användas för tillagning av livsmedel i ugnen.





Pastelfärgade silikonbägare



Silikonbägare är oftast för bakning men kan även användas på alla andra sätt. Det finns speciella silikonbägare för just bentos, de kommer i en mängd olika pastelfärger och har även stor variation av söta former. ^^

Lovord

Anledningen till varför jag uppdaterat bloggen så ofta är för att jag haft väldigt mycket att göra senaste tiden, bland annat så har skolan krävt mer uppmärksamhet. Men nästa vecka så har sommarlovet börjat och då ska jag försöka att vara lite mer aktiv med bloggen, med lite fler inlägg än vad jag skrivit den senaste tiden. :)
Jag kan inte lova att det kommer bli uppdateringar allt för ofta, men jag lovar att jag ska försöka uppdatera oftare.


Pizzaägg

Om du vill liva upp ett kokt ägg så är det bara att följa receptet här nedan.^-^




Pizzaägg




Ingredienser:

• 1 Hårdkokt Ägg
• 1 Grön Paprika
• 2 tsk Pizzasås/Tomatsås
• 2 tsk Riven Ost

Utförande:

1. Skär det hårdkokta ägget i klyftor och hacka lite av den gröna paprikan fint.

2. Lägg ägg klyftorna i en liten aluminiumform (mazarinform),
häll över 2 tsk färdig pizzasås/tomatsås och strö över 2 tsk riven ost.

3. Lägg in aluminiumformen i förvärmd ugn tills osten smält.
Ta ut formen och garnera med lite utav paprikan.


   Lycka till  


RSS 2.0