Samla till en "bentolåda"!
Jag besökte Malacos hemsida och såg att Ahlgrens bilar har börjat med en ny kampanj för i år. Den går ut på att man ska köpa 6 påsar Ahlgrens bilar, sen så ska man skicka in streckkoderna till dem (adress finns på Malaco Leafs hemsida). I belöning får man välja mellan en termosmugg, matlåda och termos. Det som drog min uppmärksamhet var självklart matlådan. :)
Jag tycker den ser ut som eller iallafall påminner mycket om en bentolåda! Då pratar jag förstås om bentolådorna som består av ett lager och "snapplås" på sidorna. Det är dock svårt att avgöra hur matlådan igentligen är då bilden på den inte är riktigt rättvis.
Ett nedslag för kampanjen är att man dessutom måste betala porto för det man vill ha, dåligt!
Jämförelse mellan Ahlgrens bilar matlådan och vanlig bentolåda, väldigt lika?
Ansiktsbehandling? ;)
Yaaay! Nu kan jag äntligen skapa ansikten på ett enkelt sätt!
Nu kanske ni undrar - vad tusan menar han med det? Jo, det är nämligen så att jag fått hem utskärare med ögon, munar och näsor som form. Dessa fick jag alltså hem idag från Japan som jag beställde för en vecka sedan. ^.^
Nu så slipper jag hålla på att skära med en kniv hela tiden när jag vill ha en mun eller ett par ögon. Jag väntar nu på att få hem några risformar (som formar riset till olika figurer), samt en till bentobok.
Det är verkligen trevligt att shoppa på nätet! :D
Det finns många möjligheter att skapa med hjälp av dessa utskärare
Äggformare
De här äggformarna som finns i Japan är väldigt trevliga tycker jag. Dom gör så att ditt nykokta ägg blir till en annan form än den tråkiga äggform ägg vanligtvis har. Du kan skapa t.ex. skapa ägg som liknar bilar eller kaniner och mycket annat skoj med hjälp av äggformarna. :)
Herr Kanin så söt & fin
Jag ska nu förklara steg för steg hur man går till väga när man ska använda sig utav en äggformare.
1. Först så kokar du ägget och skalar det.
2. Sedan så lägger du ägget som fortfarande är varmt i formen.
3. Pressa ihop och stäng äggformaren.
4. Lägg sedan äggformaren i iskallt vatten, 10-15 minuter ungefär.
5. Öppna äggformaren och voilá! En ny form på ägget! :D
#12: Pokébollar Till Undsättning
Igår så tog jag inspiration från min senaste bentobok jag köpt och fixade ihop en ny bento.
Temat på benton är Pokémon, för den innehåller två pokébollar. Det betyder att jag nu kan bege mig ut på jakt och fånga Pokémons! Eeeh... just det... de är... de är ju uppätna. ;)
Gotta catch 'em all!
De två pokébollarna är olika sorter, varav ena är en vanlig pokéboll.

Men vad för sorts pokéboll är den andra?
Jo, det är en annan sort som heter "Ultra ball"

Ultrabollen skapade jag utav sushiris (det riset är extra klibbigt) som jag formade till en boll, sedan så täckte jag halva bollen med nori. Själva knapparna för pokébollarna är skivad ost och lite extra nori. Ovan på ultrabollen la jag en bit mjuk cheddarost som jag skurit till en viss form, eftersom bollen ju har ett sådant orangegult mönster.
Till den vanliga pokébollen så hade jag i ketchup till lite av det ris jag kokat. Jag satte ihop vanligt ris med ketchupriset och formade till en boll, sedan så satte jag fast en bit nori runt om, och en knapp som med ultrabollen.
Till dessa serverade jag stekta köttbullar i en brunsås, som självfallet fick sin egna lilla plats i en form. För att göra de lite finare så fick två stjärnor av mjuk cheddarost vara med. :)
Resterande utrymme i benton fyllde jag ut med en bit persilja, körsbärstomat, salladsblad. Men jag fyllde även ut med en skiva kalkon som jag vikt på mitten och klippt små remsor halvvägs genom skivan och sedan rullat ihop den. Då liknade den en blomma och så stoppade jag en liten broccolibit i mitten av den.
Den här benton är alltså den andra benton jag gjort som har ett pokémontema och man får se vad nästa bento med samma tema kommer att bli, man kan aldrig vara riktigt säker.

Mini Cheesecakes!
Mini Cheesecakes
(Receptet ger 8-10 st med 4 cm diametern muffinsformar)
Ingredienser:
• 230 g Färskost
• 1,2 dl Vispgrädde
• 1 Ägg
• 60 g Socker
• 4 Skivor konserverad ananas, hackad
• Kakor för botten
Utförande:
1. Låt färskosten stå i rumstemperatur tills den har mjuknat.
Rör om färskosten i en skål tills den är lätt och fluffig.
Tillsätt vispad grädde, om rört ägg och socker i färskosten.
Blanda tills smeten är len och krämig. Tillsätt ananasen.
2. Ta fram muffinsformar och tillsätt krossade kakor i botten.
Fördela cheesecake-smeten i muffinsformarna.
I en förvärmd ugn, baka i 7-8 minuter, tills de är lätt bruna. Lycka till!
#11: Fred Flinta
Igår så blev jag sugen på att skapa en bento med en känd tecknad figur i, jag var dock osäker på vilken jag skulle göra och vad jag hade för matvaror hemma att använda mig utav.
Jag hittade en fiskpanett i frysen som blivit över från någon annan dag. Då så tänkte jag att man kanske borde göra en tecknad figur som är orange, för fiskpanetter är ju orangebruna.
Det första som kom upp i mitt huvud var Katten Gustaf, men jag insåg ganska snabbt att han var för svår att göra utav en fiskpanett.
Sen kom jag på...
Fred Flinta! Honom ska jag skapa i en bento!
Här nedan är en stoooor bild på slutresultatet!
Bara så ni vet, det som är bakom honom är inte "play-doh-lera", det är färgat potatismos som jag slätade ut med en gaffel. :P
Runt potatismoset dekorerade jag med hackade salladsblad, en mini tomatblomma och lite riven morot.
Sen så satte jag två små korvbitar på cocktailpinnar som liknade "ben", då blev de som kycklingklubbor som jag tror finns med i familjen Flinta filmerna ibland. De tyckte jag var väldigt finurligt av mig att skapa.
Yabba-Dabba Do!!
Kläderna eller rättare sagt skynket som Fred har på sig är, som ni nog redan listat ut, en bit av fiskpanetten. Fiskpanettbiten skärde jag till så att armar och ben skulle passa in. Dessa och huvudet är gjorda utav kassler.
På Freds skynke dekorerade jag med nori och små vitkålsbitar som jag hade i lite grön karamellfärg, vitkålen skulle vara hans slips som han alltid har på sig.
Det som är lite mörkare rosa på ansiktet är rökt skinka, inte kassler alltså, detta för att han ser ut så som tecknad figur. På ansiktet dekorerade jag även med nori och till ögonen även lite vitt fiskkött från fiskpanetten.
Gott och fräscht med fruktsallad, yummie!
Sen så tog jag lite wokgrönsaker vi hade i frysen som jag sedan stekte och la i bentolådan.
Vid sidan av detta satte jag en bägare med fruktsallad (blåbär, apelsin, ananas och äpple) och så hade jag en liten tillbehörsgaffel till fruktsalladen.
Denna bild försökte jag efterlikna
(igentligen ska han ha en turkos slips och inte lila)
Smörgåsutskärare
Smörgåsutskärare för exempelvis bentos är ett sådant verktyg. Det finns två typer av dessa utskärare; ena som bara skapar en kontur av olika föremål såsom olika fordon och djur etc, den andra som förutom kontur även skapar ett mönster på själva brödet.
Denna smörgåsutskärare skapar fyra olika fordon ur ett enda bröd!
Utskäraren fungerar som en vanlig pepparkaksform.
Den här typen av smörgåsutskärare fungerar lite annorlunda, lite mer "avancerad" än den ovan.
Man får med två delar: en del som skapar själva formen och en som fungerar som en press för att skapa super söta tryck på din smörgås! Tillsammans så skapar de en extra fin design på smörgåsen.

Potatissallad
Potatissallad
Ingredienser:
• 1 liten potatis
• 2 tsk fryst grönsaksmix (t.ex. ärtor, majs & paprika)
• 1 bit gurka
• Lite salt
• 2 tsk majonäs
Utförande:
1. Skala och skär potatsen i ca 1,5 cm stora kuber.
Koka potatiskuberna tills de är mjuka, tillsätt den frysta grönsaksmixen i kastrullen och låt det koka ihop en kort stund.
Häll av vattnet och låt kastrullen med innehållet vara kvar på plattan för att få bort lite extra vätska.
Mosa potatiskuberna grovt.
2. Skiva gurkan tunt och strö på salt, låt stå i 5 minuter.
Krama sedan ur vätskan från gurkan och blanda ihop gurkan med potatis och grönsaker.
Tillsätt tillsist majonäsen och blanda.
Lycka till!
Bento Monogatari (Lunchbox Story)
Filmen handlar om en dam som är helt besatt utav Japan och dess kultur. Varje morgon förbereder hon en söt bento till hennes man, Frank, som jobbar på en soptipp.
Frank är mer intresserad utav hans vackra, unga, manliga kollega och i hemlighet så slänger han sin japanska matlåda innan någon ser det.
Den dag hans fru misstänker vad han gjort med bentosarna så förändras allt!
Pieter Dirkx heter han som skrivit manuset till filmen, som för övrigt är skapad i Belgien och hade premiär kring slutet av 2010 (har jag för mig). Jag gillade filmen, den var mycket bra för att vara en kortfilm tycker jag. :)
Man blev faktiskt lite besviken när Frank bara slängde iväg bentonlådornas vackra innehåll bara sådär. :(
Nu tycker jag att du som läser det här inlägget ska se filmen, precis just nu!
#10: Sann Kärlek
Jag skrev ett inlägg i förrgår om att jag skulle gå till affären och handla, de hade faktiskt geléhjärtan och lite annat godis som var hjärtformat. :)
Så igår så gjorde jag den där alla hjärtans dag-benton som jag skrev om i ett tidigare inlägg och som är mitt bidrag till en bentotävling.
Jag blev väldigt nöjd med hur den blev och döpte benton till "Sann Kärlek".
Deras kroppar är gjorda utav kokt ägg där jag färgat vitan rosa och blå. Ansiktena är gjorda av skinka, och håret av cheddarost. Pojkens hår är mörkare för att jag doppade cheddarosten i soja så hans hår skulle se lite mer brunt ut. Pojkens öga är av ost och detaljerna av nori.
Som ni ser så blir han lite nervös när flickan står framför honom, det är därför han är kär i henne! :P
Skapade även ett hjärta av tomtat övanför dem, samt dekorerade bakgrunden med sallad och grönsaksblommor av morot och rödlök. Det finns även en liten korvblomma med ett majskorn i.
På detta så gjorde jag ett gulligt meddelande med hjälp utav cheddarosten - "I (hjärta) U", igentligen skulle det stått "I Love You" men det var för långt. Jag gjorde även en tomatros med hjälp av en körsbärstomat och en cocktailpinne som likna en blomstjälk, rosor är en av många symboler för kärlek tycker jag.
Sedan till höger så la jag dit ris som jag ströade furikake(risströssel) över. På detta hade jag stansat ut små killar och tjejer av nori som håller varandra i handen. Jag satte även salladsblad runt ris så det skulle se bättre ut och bli lite separerat från det andra.
Hjärtmackan gjorde jag genom att jag hade två pepparkaksformar som liknade hjärtan. Först tog jag den största och stansa ut en bit bröd och en bit skinka, sen använde jag den lilla formen och stansa ut ytterligare en bit bröd och la allt på varandra. Sist så skar jag ut ett hjärta av röd paprika, lite mindre än det minsta brödhjärtat och la paprikabiten överst.
Det fick bli lite godis till efterrätt, såklart geléhjärtan! Detta skärmade jag av från resten av maten med hjälp utav en urklippt bit från en muffinsform.
Jag önskar er all lycka till och hoppas ni får en bra Alla Hjärtans Dag när den väl kommit!
Dags att handla inför imorgon!
Det är en alla hjärtansdagtävling, där det gäller att skapa en så fin bento som möjligt med alla hjärtansdagtema. Vinnaren vinner en rosa bentolåda som har tre lager och en svart termopåse med vita prickar på att förvara sin bento i om man ska på utflykt etc!
Jag har alla ingredienser förutom något att ha till efterrätt i benton, så jag ska bege mig till affären nu.
Jag undrar om affärerna börjat sälja geléhjärtan eller något annat "kärleksgodis"? Hoppas! :)
#9: Mackrullsbento

Mackor brukar ju oftast ta ganska stor plats, så jag tänkte om man kanske skulle prova att rulla dessa och ha i en bento.
Jag hade tre olika fyllningar i det mjuka brödet som jag rullade till mackrullar.
Första: Skinka
Andra: Skivad ost tillsammans med en bit nori
Tredje: Taramosalata
Taramosalata (haha, roligt namn, jag vet! ^.^) är en röra som jag hittade recept på som innehåller mosadpotatis och fiskrom. Jag hade ingen fiskrom så jag tog kaviar istället, jag vet inte om de va det som förstörde röran för jag tyckte inte den var så jätte god. :P
Taramosalata betyder fiskromsallad och har sitt ursprung från Grekland och Turkiet, inte Japan det vill säga.
Jag la på de olika fyllningarna på brödskivorna och rullade ihop dem, sen dela jag varje rulle mitt itu. Det blev då 6 rullar, som jag lindade in med plastfolie så de inte skulle åka upp. Mackorna var lite kluriga att rulla ihop så ha tålamod om du ska försöka dig på att göra en!
Sedan så kokade jag ett redan kokt ägg utan skal i buljong och curry för att få äggvitan gul, sedan delade jag ägget och trädde upp på två cocktailpinnar tillsammans med lite gurka.
Sen så blev det jordgubbar till efterrätt.
Den här benton gjorde jag lite simpel jämfört med vissa andra bentos jag gjort, men det blev ett gott resultat ändå. :D
#8: En Dag På Stranden
Det var en ruggig dag, en dag då det hade blivit ännu kallare än innan och den dagen var för två veckor sedan. Då fick jag lusten att drömma mig bort till varmare breddgrader och skapade en somrig bento.
"En dag på stranden" döpte jag den till och den innehåller en nallebjörn som är på semester och befinner sig en varm och härlig dag på stranden, förhoppningsvis utomlands. ^_^
Man ser verkligen hur nallebjörnen njuter av det vackra vädret, när han ligger där i vattnet på sin rosa badmadrass. Samtidigt som hans nya vänner bläckfisken och krabban gör honom sällskap.
Det ser ut som om någon i grönsaksdjungeln vill vara med?
Blåttris är havet, och stranden består av en halv potatisbulle (smart va?).

Runt stranden fyllde jag ut med kokta och råa grönsaker i olika former, samt några jordgubbar och en björn"food pick".
På stranden finns det en röd sak som ni ser, det är en rund tomatbit som jag ville skulle likna en badboll. Jag försökte först använda mig utav en hel körsbärstomat, men den var alldeles för stor som badboll.
Jag skar även till två små korvbitar så de skulle likna en liten bläckfisk och en liten krabba. Bläckfisken fick noriögon, och en ostmun. Krabban fick två svarta sesamfrön som ögon.
En apelsinklyfta och en "food pick" blev tillsammans ett fint parasoll till nallebjörnen.
Munnen till bläckfisken skulle likna det här
#7: Tre Hjärtan
Den här benton gjorde jag för någon månad sedan och jag vet att det va kanske lite för tidigt för hjärtan (alla hjärtans dag är ju den 14 februari), men man kan aldrig få för mycket kärlek (eller hjärtan), hehe!
Jag ville göra benton lite enklare med att bara använda simpla livsmedel, och inte så många individuella recept.
Låt oss ta en titt på vad den här benton har att erbjuda:
Först så har vi tre färgade risbollar formade så att de ska likna hjärtan, därav namnet på denna benton: "Tre Hjärtan".
De har tre olika ansiktsuttryck också, en som är väldigt glad, en som är belåten/trött(?), och en som är lite sur. Det sura hjärtat vill ju också ligga ner tillsammans med de andra hjärtana! :P
Sedan så gjorde jag två grönsaksspett med utav tomat- och gurkblommor, samt ihopvikt skinka längst ner på spetten (syns inte så tydligt på bilderna).
Dessutom så är det bladspenat som jag kokat lite, och små korvslantar som jag haft i soja som jag blandade ihop till en liten röra. Röran la jag i en muffinsform i benton.
En ägghalva som är upplivad med lite salt och svarta sesamfrön finns också. Som en liten efterrätt fick det bli en liten äppelklyfta som jag skar så den skulle likna en liten bebis kanin. Sen så finns det några salladsblad som skall avskärma de olika delarna av benton.
Här är en bild när jag använde blixten på kameran:
"Eeey, varför måste jag vara stående? Jag vill ligga ned som de andra!"
#6: Aaaah! En Liten Mus!
Titta titta! Det ser visst ut som om en liten mus tittar fram bland makaronerna! Det var därför jag kom på att namnet på bento skulle vara "Aaaah! En liten mus!", smart va? :P
Halva benton består utav en "Macaroni and cheese" med gröna ärtor i, som dekorerats med ett gulligt musansikte av någon sorts påläggskorv, samt nori.
Vid sidan av så proppade jag benton full med nyttiga och läckra grönsaker av olika slag: broccoli, blomkål, sauterade körsbärstomater med basilika och vitlöksstekta sparrisar. Sist så satte jag dit en jordgubbe.