#5: "Spaghetti Napolitan"-bento

Det här är en bento utan ris, istället är det pasta som gäller! :)
Spaghetti Napolitan (kan även heta Naporitan) är en pastarätt som är populär i Japan. Rätten är döpt efter staden Neapel i Italien (tror den italienska pastarätten Napolitana är döpt av samma anledning).
Napolitan brukar innehålla spaghetti, tomatsås/ketchup, svamp, lök, grön paprika, bacon och tabasco. I den jag lagade hade jag inte svamp eller tabasco i, utan hade morotsstrimlor istället. Smarrigt värre!



Vid pastan så garnera jag med en körsbärstomat tillsammans med en liten gullig "partypinne" i form utav en elefant.
Sedan så innehöll min "Spaghetti Napolitan"-bento hemmagjord potatissallad, vindruvor och chicken nuggets. För er som undrar vad som finns i den gröna behållaren så kan jag säga att den innehöll en god currysås att doppa chicken nuggetsen i.


Stekt äpple med sötpotatis

Hej, hej!
Här kommer receptet på stekt äpple med sötpotatis från min "Skotskt Ägg"-bento. Det var väldigt sött och gott. Receptet är för en portion och passar bra som fyllning till din bento. ^_^


Stekt äpple med sötpotatis




Ingredienser:

• 60g Sötpotatis
• ½ Äpple
• ½ tsk Socker
• Skvätt citronjuice
• 1 tsk honung


Utförande:

1. Skala och tvätta sötpotatisen, skär i bitar.
Låt bitarna få ligga i vatten så de inte missfärgas.

2. Skär äpplet i klyftor. Skiva klyftorna på tvären till bitar och tillsätt citronjuicen på bitarna.

3. Lägg sötpotatisen, äpple och socker i en stekpanna och tillsätt vatten så det täcker allt.
Tillaga på medeltemperatur tills det börjar koka.
När sötpotatisen är mjuk, sänk värmen, fortsätt koka tills allt vatten är borta.
Tillsätt honung och rör om.

                 Lycka till!


Efter en shoppingtur på stan

Jag har precis varit på en runda i stan med min kära mor för att handla upp ett presentkort jag hade på Åhlens.
Naturligtvis så passade jag på att spana och se ifall jag hittade några bentorelaterade produkter.
Detta var det som jag fick med mig hem:





På leksaksavdelningen hittade jag bokstäver man kan stansa ut lera med. Men jag ska använda det till att stansa ut bokstäver ur exempelvis skivad ost till bento.
Sedan så hittade jag silikonformar för halva reapriset, var bara tvungen att köpa dessa. Dessutom så var de hjärtformade, fanns även stjärnformade.
Sist men inte minst så fann jag en ministekpannan, så kawaii(söt)! ^_^
Stekpannorna fanns i två olika färger att välja bland, antingen rosa eller grön.

#4: "Skotskt Ägg"-bento

I somras så var jag ute på picknick, självklart så gjorde jag en bento som jag hade med mig. Bentos var ju ett nytt intresse som precis fångat mig några månader tidigare.

Benton var väldigt simpel och bestod av: 2 Onigiris, 1 Skotskt Ägg, lite sauterad grönkål (har för mig det iallafall :P) och även stekt äpple med sötpotatis

Kommer att lägga upp recept på det sist nämnda, mums... jag uppskattade det! :)


För er som inte vet vad ett Skotskt Ägg är (nej, det är inte ett ägg från Skottland), så är det ett kokt ägg som är "inbakad" köttfärs som sedan steks som en vanlig köttfärsbiff. Sedan så hade jag en blandning utav ketchup och Worcestershiresås extra på biffen, så det inte skulle bli för torrt.
Gott blev det må jag säga!

Picknicken blev en riktig "success" och jag minns hur vackert väder det var och hur fåglarna sjöng.
Jag filmade även benton, så det är bara att titta på videon om ni vill.


#3: Påskbento 2010

Kring påsk förra året så skapade jag en bento med påsktema.







Jag skapade ett rosa påskägg utav ris, med en påskhare på. Påskharen är skapad utav ost och nori.
Dessutom så finns det en liten påskkyckling i benton. Denna gjorde jag utav ett kokt ägg som jag skar ett sicksackmönster runt i äggvitan. Sedan så var det bara att ta av äggvitan på övre delen av ägget.

Äggulan dekorerade jag sedan med nori för ögonen och små morotsbitar för näbben. Det "äggskal" av äggvita som blev över fyllde jag med dressing. Sedan så fyllde jag ut benton med några inlindade korvstavar, samt grönsaker.
Till efterrätt lade jag i konserverade mandarinklyftor dekorerat med sesamfrön och en liten flagga.




Snart så är det ju påsk igen! Hmmm.... jag undrar vad jag ska göra för påskbento i år. :D

Ny bentobok

Idag när jag skulle kolla vad vi fått för post, så såg jag till min förtjustning att där fanns ett paket till mig, bara mig!
Det var en bentobok som jag beställt som kommer ända från Japan!




Jag visste att den skulle vara skriven helt i japanska när jag beställde den, men boken innehåller många bra bilder som visar steg för steg hur man gör vissa delar utav de bentos som finns i boken.
Det jag gillar med innehållet i boken är att den har så många kända figurer i sig, allt från Mumintrollet till Barbapapa och olika Pokémons. Gott och blandat helt enkelt. ^_^

Nu har jag sammanlagt tre bentoböcker, två på engelska och en på japanska. De är verkligen bra inspirationskällor när man ska skapa bentos! Sen personligen så tycker jag det är trevligare att få bläddra i en bentobok, istället för att bara leta inspiration från nätet. 

Jag ska börja läsa japanska om ca 1½ vecka också, det ska bli kul och förhoppningsvis så kanske jag kan läsa lite vad som står i denna bentobok när jag avslutat japanskakursen.

#2: Slowpoke Pokémonbento

Den här benton är tillägnad den Pokémon vars namn är Slowpoke.
Innan jag gjorde den här benton så tänkte jag att en bento med någon Pokémon skulle vara roligt att göra. Jag ville ha en liten utmaning, så jag frågade en kompis vilken Pokémon hon ville att jag skulle skapa till min bento. Hon sa att jag helt klart skulle göra en Slowpoke och så fick det bli.

Med hjälp utav färgat ris formade jag kroppen på en "sommarbädd" utav vackra (och nyttiga) blommor i form utav grönsaker. Det vita för ögonen, tassarna och svansen fick bli lite färskost, som jag satte på riset med hjälp utav en tandpetare. Sen så använde jag även lite nori (torkat sjögräs) till ögon, näsa och öra. Samt lite majonäs och extra karamellfärg till munnen för att få Slowpoke att se så lik ut som möjligt.


Lite likt blev det iallafall? :3


Sedan så gjorde jag två korvfiskar och en korvbläckfisk. Fiskarna fick ögon av sesamfrön och bläckfisken av nori. Sedan i mitten för det undre lagret utav benton la jag i färgat ris i mitten som skulle likna en å. I mitten så la jag dit en bit färdiggjord vårrulle som skulle representera en bro över ån. Runt omkring denna "å" så la jag dit sallad och ännu mer grönsaksblommor. Pricken över i:t var när jag la till fiskarna och bläckfisken i benton! :)




#1: Ovanför Regnbågen

Tro det eller ej, men det här är faktiskt den första bento jag gjort någonsin!
Det var förra våren i slutet av februari/början av mars som jag såg att en hemsida hade en bentotävling. Det var då jag tog tillfället i akt och skapade min första bento, som jag döpte till "Ovanför Regnbågen", eller som den hette för tävlingen "Over The Rainbow".
Temat för tävlingen var "Vår", eller som det stod på engelska "Spring". Kraven var att man skulle göra en bento med mycket färg och grönsaker.
Tyvärr så vann jag inte tävlingen (det var jätte många erfarna bentoskapare som deltog också), men jag vann inspirationen till att fortsätta göra mina egna bentos! :D 



Ovanför Regnbågen



Ovanför Regnbågen

 

 

Den undre delen består utav någon salladssort som jag inte vet namnet på och tre toasts i form av tre blommor. :P
Blommorna är formade med hjälp utav en pepparkaksform, och innehållet i toastsen var den klassiska - ost och skinka - fyllningen. Ovanpå detta så har jag strött på olika kryddor så att toastsen ska få ett ännu mer blommutseende.
Kryddorna jag använde mig utav, om jag inte minns fel var gurkmeja, paprikakrydda, grillkrydda och någon sorts pommes friteskrydda.

Den övre delen använder sig utav samma salladssort, som man kan se så skulle man kunna "smälta" ihop båda bentodelarna för att få en ända bild. Om ni förstår hur jag resonerar. :)
Himlen består av blåfärgat ris, solen består dels av en äggula från ett kokt ägg, och paprika solstrålar. Ögon och mun gjorde jag med hjälp av nori (torkat sjögräs). Nori används ofta när man gör bento.


Regnbågen består av sex delar som representerar var sin färg:

 

Lila: Rödbetssallad med lite blå karamellfärg
Blå: Äggvita från ett kokt ägg blandat med lite blå karamellfärg
Grön: Guacamole
Gul: Majs
Orange: Tärnade morotsbitar
Röd: Tärnad korv blandat med chilisås


Grunderna i hur man packar en bento!

Nu ska jag gå igenom hur du på ett smart sätt kan packa din bento!

Om matlådan inte är fullpackad, så finns det risk för att maten rör runt sig under resan (om du ska ta med dig den) och göra så att den ser oaptitlig ut. Var säker på att fylla lådan så att maten ligger på plats om du ska till skolan, jobbet eller kanske på picknick etc.

Här nedan är ett simpelt exempel på hur du kan gå till väga:


    1. Stoppa i riset    


   Steg 1


Fyll 1/3 av lådan med varmt ris (eftersom kallt ris brukar vara lite svårare att packa).
Låt sedan lådan vara öppen tills riset är kylt.




    2. Fixa med formad mat   


   Steg 2


Mat som man inte kan ändra formen på, som t.ex. viss friterad mat bör läggas i först,
efter att man lagt i riset.




    3. Saftig mat    


   Steg 3


Fuktig mat eller sallad som t.ex. gurksallad (som visas på bilden), bör vara väl avrunnen innan man placerar det i en djup eventuellt vattensäker behållare (t.ex. muffinsform mm.). På så vis så blir det även spearerad från resten av maten.




    4. Formbar mat    


   Steg 4


Mat som kan pressas något, exempelvis en grönsaksomelett bör läggas till vid detta steg.




    5. Utrymmesutfyllnad    


   Steg 5


Fyll resterande utrymme med mat som t.ex. kokta röda bönor som på bilden
(separerat från maten som med gurksalladen).
Körsbärstomater, frukt, pickles och små såsbehållare fungerar utmärkt för detta syfte.

Andra exempel:
- Torkad frukt
- Andra kokta bönor
- Torra varor som nötter och frön
- Färdigpacketerade miniostar (Den skrattande kon m.fl.)




    6. Avslutet    


   Steg 6


Dekorera riset med förslagsvis nori (torkat sjögräs) och/eller furikake (ris strössel), men annat att dekorera med fungerar också. Lägg även till charmiga cocktailpinnar/"food picks" där de behövs.




    7. Kyl ner innan du sätter på locket    


   Steg 7


Ångan från varm mat kan göra maten kladdig, och viktigast, göra den förstörd vid varm temperatur!



Tips!  (^ o ^)/
En bra bento packas med lite olika smaker, inkluderat tillfälliga njutningar såsom bacon, ost och efterrätt.
Försök att få med färggrann mat från varje del av regnbågen för varje bento du skapar. Det skapar en nyttig balans av näringsrik mat och samtidigt en fin presentation av det.

Allt handlar om att kreativt presentera en fräsch, välbalanserad måltid som är ett nöje att göra och att äta.

Om BentoSnubben!

Konnichiwa! :D

Mitt namn är Sebastian, född 1990, bosatt i vår kära huvudstad Stockholm och älskar det mest som har med Japan att göra.
Jag skapade denna blogg för att visa framfötterna för de japanska matlådorna och för att visa mina egna kreationer av bentolådor.

Eftersom jag inte heller fann någon annan blogg som inriktade sig djupgående på det här ämnet på svenska så antog jag mig själv uppdraget att skapa en sådann blogg. Det var alltså så BentoSnubben kom till. 
BentoSnubben handlar alltså för det mesta om sånt som har med bentolådor att göra.

Jag hoppas att ni som läser min blogg kommer uppskatta den och motivera mig till att fortsätta skapa olika sorters bentos och att blogga om det!
Domo arigato! Genki de ne!  
(Tack så mycket! Ta hand om dig!)

Introduktion till bento!

Japanska matlådor kallas för Bento (弁当, bentō), men kan ibland också kallas för Obento.
Dessa mumsiga, nyttiga matlådor är vanligt förekommande i Japan. Där brukar mammorna använda bentos för att uttrycka sin kärlek till sina barn, men det är även ett smart sätt att ta vara på överblivna rester.

Både unga som äldre gillar att äta och skapa så kallade Charabens/Kyarabens, som är en karaktärsdriven bento utav olika välkända eller påhittade figurer som man skapar.
Ibland kan det kännas som om dessa är för söta och fina för att ätas!
När det kommer till bento så gäller alltså talesättet: ”Att äta med ögonen”
Detta är mer än att bara lägga tid på underbar och god mat.

Bentos äts både kalla, ljumna eller varma beroende på vad du har stoppat i din bento. Om du har en bentolåda med bara ett lager (som på Charaben-bilden) som har blandade livsmedel så bör den ätas ljummen/kall (vem vill äta varm och sladdrig sallad?).
Men om det är en bentolåda med två (som på "Vanlig bento"-bilden) eller tre lager så kan du lägga den maten du vill ha varm separat och värma just den delen av benton i t.ex. en micro.
Dessa små, ömsesidigt arrangerade rätter uppmuntrar även till att man kan kontrollera portionen mat.


  Vanlig bento      Charaben

                    Vanlig bento                                              Charaben      
 
                                                       

Idag i våra upptagna liv, glömmer vi ibland bort det viktiga med goda kostvanor. Vi vet alla att det är smartare att äta det din kropp verkligen behöver, än att bara äta det som fyller din mage. Detta gäller även för veckodagarnas luncher. 
Bentoskapande har länge varit en god japansk sed för att bl.a. minska antalet kräsna barn. Du kan packa nyttig mat i en liten bentolåda och samtidigt lägga till din lekfulla fantasi som kommer att ge barnen ett leende på läpparna.
Uppskatta och njut av en hemlagad bento fylld med delikat och god mat!


       
Videorna visar både dagisbarn, fröknar och studenter som njuter av sina bentos! Alla gillar det! ^_^

RSS 2.0