#32: Yakitori Don-Bento

Hej hopp! Inte uppdaterat så mycket för jag har varit väldigt upptagen senaste tiden, men här kommer en ny bentolåda som jag gjorde igår! :D
Nu så undrar ni säkert varför denna bentolåda heter "Yakitori Don-Bento"? Lugn bara, jag ska förklara det för er.   

Yakitori betyder grillad fågel på japanska och är i japansk matlagning ofta en typ av kyckling i bitar som grillas på spett. Men termen Yakitori kan också hänvisas till mat på spett i allmänhet. Om du skulle beställa Yakitori på en restaurang i Japan så skulle du troligen få välja om du vill ha det kokt med salt (shio) eller med en sås som bland annat kan innehålla mirin, sake, sojasås och socker. Såsen hälls på spetten och grillas sedan.

Don är en förkortning på Donburi som är en japansk risrätt som serveras i stora skålar och som består av fisk, kött eller andra ingredienser som får sjuda tillsammans och som sedan serveras över kokt ris.
Därav namnet på denna bentolåda som heter ”Yakitori Don-Bento”, eftersom den är som en kombination av båda rätterna kan man nästan säga.




Vid tillagningen så började jag med att skära kycklingfilé i bitar och hacka både grön och röd paprika i grova strimlor. När detta var klart så värmde jag en sås beståendes av socker, mirin och sojasås i mikron ungefär 1 min. Sedan så stekte jag både kycklingen och paprikan till det var genomstekt, sedan blandade jag det stekta med såsen.

I benotlådan så placerade jag kokt ris och sedan en bit nori (torkat sjögräs), ovanpå detta placerade jag "yakitorin". Sedan så gjorde jag även lite äggröra med hjälp av ett ägg och lite socker som jag stekte och rörde om på hög värme. Jag strödde över lite av äggröran ovan på "yakitorin", dessutom så strödde jag även över lite furikakeblandning beståendes av bland annat vita sesamfrön (hade igentligen tänkt att bara strö över vita sesam frön men hade inga hemma, så jag fick använda mig av en furikakeblandning vi hade hemma istället ^.^). 





Ser det inte läckert ut? :)



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0